Officiële overhandiging Riksja aan "Fietsen zonder Leeftijd"

Vandaag hebben we de riskja overhandigd aan "Fietsen zonder leeftijd Zonhoven" op de wekelijkse markt in Zonhoven.

We willen je nog graag even een opfrissing geven wie Rotary Club Zonhoven is en waarvoor we staan.

Wie bij het horen van de naam ‘Rotary’ denkt aan een groepje gewichtige grijze eminenties op leeftijd, die plechtige vergaderingen houden met whisky en sigaren, heeft het wat betreft Rotary Club Zonhoven goed mis. We zijn een gevarieerde jonge club samengesteld uit zowel mannen als vrouwen met een heel wisselende achtergrond, opleiding en beroep.  Wat ons bindt is de drijfveer om op meerdere maatschappelijke vlakken een verschil te kunnen maken.

We steunen heel wat goede doelen, zowel lokaal als internationaal.
Zo hebben we de afgelopen jaren meerdere projecten helpen verwezenlijken op Ter Heide.  Er was de rolstoelschommel, een paddock voor hippotherapie en er waren rolstoelfietsen.
Ook in het Weyerke hebben we al een verschil kunnen maken met het inrichten van een snoezelruimte en het doneren van douchebrancards. Tijdens de recente coronacrisis konden we aan Sint Vincentius Limburg, met de hulp van enkele andere rotaryclubs van Limburg, een pallet alcoholgels schenken die geproduceerd werden bij Konings, en we konden aan het St.-Catharinarusthuis 100 herbruikbare schorten laten leveren. Limburgse stichting autisme kreeg van ons het budget voor het creëren van twee koffers, gevuld met voorwerpen die kunnen helpen bij het begeleiden van kinderen met autisme, en uitgeleend worden aan hun families.  Zelf ontwikkelden we als club ook een aantal acties, zoals onze RESPECT-campagne en het ‘dode hoek project’, waarbij in meerdere Zonhovense basisscholen met veel visuele hulpmiddelen les werd gegeven om kinderen bewust te maken van het gevaar van dode hoek ongevallen.
Internationaal zijn we zeer betrokken bij de End polio campagne van Rotary internationaal en steunen en coördineren we een waterproject in Oeganda en een project voor het helpen van kinderen met klompvoeten in India.

In 2019 alleen spendeerden we 24865 euro.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van projecten die de afgelopen jaren gesteund werden.
Daarnaast is er een sterke jeugdwerking waarbij we de kans geven om lokale jongeren een jaar lang de buitenlandse cultuur te laten opsnuiven en waarbij we zelf ook buitenlandse jongeren een jaar lang in gastgezinnen opvangen en school laten lopen.  In de vakantieperiode worden regelmatig  jongeren van over heel de wereld en specifiek weeskinderen uit Oekraïne opgevangen gedurende enkele weken.
Als laatste helpen we ook studerende jongeren uit alle lagen van de samenleving en met een veelbelovende toekomst aan beurzen om soms dure (internationale) opleidingen te volgen.

Om dit alles te kunnen realiseren moet er natuurlijk eerst geld in het laatje komen.  Hiervoor organiseren we jaarlijkse meerdere events. Velen onder jullie kennen ongetwijfeld onze tent op de kerstmarkt en het huis van de kerstman, waar we de kerstman himself een week lang ontvangen en entertainen. Daarnaast is het jaarlijks carnavalontbijt in de tent op het kerkplein stilaan een traditie aan het worden.
Ook ons jaarlijks bal kan op veel enthousiaste bezoekers rekenen.

We willen dan ook van de gelegenheid gebruik maken om aan alle mensen van Zonhoven en omstreken, die onze projecten steunen en op onze activiteiten aanwezig zijn of deze sponsoren, nog eens een dikke MERCI te zeggen.
Het is door jullie hulp dat we alle bovenstaande projecten kunnen steunen.  Het is ook door jullie aanwezigheid op onze activiteiten dat we de riksja fiets die gebruikt wordt door ‘Fietsen zonder leeftijd’ konden aankopen.

Houd zeker jullie ogen en oren open en blijf ons volgen want in het voorjaar van 2021 volgt er een nieuw, veelbelovend project en event om mensen weer wat dichter bij elkaar te brengen!

Bron: PaulP