Guy Brugmans stelt zijn nieuw boek voor - "De Keuze"

Dinsdag 11 september 2018 Mocht Rotary club Zonhoven Guy Brugmans verwelkomen voor een lezing ter gelegenheid van het uitbrengen van zijn laatste roman “De Keuze”.

Het onderwerp van de lezing was; wat deze ‘ondernemende’ mensen en hun verhaal bijzonder maakt.

De roman De keuze volgt in grote lijnen de levensloop van de ‘Zonhovense Turken’ Hayrettin en Remziye, die begin zestiger jaren naar hier kwamen. Ze hebben drie kinderen, woonden eerst in de Moverkensstraat, later in Houthalen en tot vandaag nog in Zonhoven.

Voor hun levensverhaal voerde hij talloze gesprekken met hen, zocht in Turkije en bij ons de plekken op waar ze hadden gewoond en gewerkt. Uiteindelijk verwerkte Guy alles in het half biografische half fictieve boek Söz-De belofte, dat hij in 2014 in een beperkte oplage onder de betrokkenen verdeelde.

Voor de romanversie De keuze heeft Guy hun levensverhaal grondig herwerkt en met veel fictieve elementen aangevuld. Daarom heeft hij de namen van de nog levende personages veranderd.

Deze levensgeschiedenis is een van de vele verhalen van Turkse burgers die hun land ooit hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst te zoeken. In die zin is dit het verhaal van een paar miljoen Turkse families. Niettemin is het ook bijzonder, omdat elke levensweg een persoonlijk en eigenzinnig verloop kent.

Guy is buiten schrijver, ook een zeer boeiende spreker.

Bron: Dick